top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Τα social media και η επιρροή τους στην ψυχολογία των παιδιών μας.

Ο ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Sing Lee ασχολήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία που έκανε την βασική του εκπαίδευση , στην Νευρογενή Ανορεξία μια ιδιαίτερα συνηθισμένη ψυχιατρική κατάσταση στα νέα κορίτσια στη Δύση.

Έτσι όταν ξεκίνησε την κλινική του καριέρα στην πατρίδα του το Χονγκ Κονγκ του έκανε εντύπωση που δεν μπορούσε να βρει σχεδόν κανένα περιστατικό. Μετά από πολύ έρευνα βρήκε μια χούφτα περιστατικών αλλά με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που παρουσίαζαν τα κορίτσια της Δύσης. Τα κορίτσια στην Ανατολή δεν είχαν την παθολογική πεποίθηση ότι ήταν παχύσαρκα, απλά ανέφεραν ότι είχαν κοιλιακά φουσκωματα και γι αυτό απέφευγαν να τρώνε.

Όμως στις 24 Νοεμβρίου του 1994 έγινε κάτι που τάραξε τη ζωή της τοπικής κοινότητας. Ένα όμορφο, νέο φωτογενες κορίτσι, η Charlene Chi Ying σωριάστηκε και πέθανε ξαφνικά μπροστά στα μάτια εκατοντάδων περαστικών σε έναν πολυβουο δρόμο του Χονγκ Κονγκ. Το κορίτσι είχε Νευρογενή Ανορεξία και το περιστατικό όντας πρωτοφανές καλύφθηκε εκτενώς από τα κανάλια της τηλεόρασης και τις εφημερίδες.

Καθώς δεν υπήρχαν προηγούμενα περιστατικά οι δημοσιογράφοι κάνοντας αναφορά στη νόσο, ανέφεραν τα τυπικά συμπτώματα που έγραφαν τα εγχειρίδια ψυχιατρικής της Δύσης. Καλούσαν μάλιστα και ειδικούς από Αμερική και Μεγάλη Βρετανία για να ενημερώσουν τον πληθυσμό. Αυτοί με βαρύγδουπο ύφος, ανέφεραν τα τυπικά για τα Δυτικά κορίτσια συμπτώματα, κατηγορούσαν την Πατριαρχια που θέλει τις γυναίκες αδύνατες και όμορφες και προειδοποιούσαν τους γονείς τι να προσέχουν στα εφηβα κορίτσια τους.

Ε λοιπόν αυτό ήταν. Ο Sing Lee άρχισε να βλέπει περιστατικά Νευρογενους Ανορεξίας σωρηδόν με τα χαρακτηριστικά όμοια με της Αγγλίας . Μία τεράστια επιδημία ξεκίνησε και έκτοτε η Νευρογενής Ανορεξία έχει και στην ανατολή την ίδια κλινική εικόνα με τη Δύση.

Από το 2019 και μετά αρχίζει στη Γερμανία αρχικά στο Ανόβερο και μετά παντού στη χώρα μία ξαφνική επιδημία της νόσου Tourette. Οι ψυχίατροι του Πανεπιστημίου του Ανόβερο θορυβούνται έντονα γιατί η νόσος αφενός έχει μια τεράστια απότομη άνοδο και αφετέρου έχει μη τυπική έναρξη και συμπτώματα. Η νόσος παρατηρείται σε νεαρούς εφήβους με έντονη έναρξη και συνεχή επιδείνωση. Οι κινήσεις και οι θορυβοι ήταν περίπλοκοι και όχι τυπικοί του Tourette. Τι συνέβαινε; Η Ιατρική κοινότητα τίθεται σε επιφυλακή. Οι ψυχίατροι του Πανεπιστημίου του Ανόβερο βρίσκουν την αιτία.

Η αιτία είναι η δημοφιλία ενός Youtuber του Jan Zimmermann 22 ετών ο οποίος με νόσο Tourette έχει ένα κανάλι στο YouTube όπου σατιρίζει τη νόσο του. Ο Jan Zimmermann είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος Youtuber στη Γερμανία με 2,2 εκατομμύρια συνδρομητές και πάνω από 300 εκατομμύρια προβολές των βίντεο του. Έχει σπόνσορες και το όνομα του υπάρχει σε μπλουζάκια και καπέλα. Μάλιστα κυκλοφορεί και εφαρμογή σε smartphone με τα πιο δημοφιλή φωνητικά του τικ. Το κανάλι του λέγεται Gewitter im Kopf - καταιγίδα στον εγκέφαλο - και πραγματικά σηκώνει πραγματική καταιγίδα στους θαυμαστές του, τόση που μιμούνται άθελά τους τα συμπτώματα του. Έτσι πριν ένα χρόνο οι Γερμανοί ψυχίατροι του Πανεπιστημίου του Ανόβερο δημοσιεύουν στο περιοδικό Brain ένα άρθρο με το όνομα "Σταματήστε το. Δεν είναι Tourette αλλά ένας νέος τύπος Mass Sociogenic Illness".

Η Παγκόσμια επιβάρυνση των ψυχικών ασθενειών στα παιδιά και στους νέους είναι η κύρια αιτία σοβαρής νοσηροτητας παγκοσμίως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αγγίζοντας το 13 % των νέων. Και ίσως αυτό είναι υποεκτιμηση.

Υπάρχουν μάλιστα έντονες διαφορές ανάμεσα στα φύλα.

Στα κορίτσια υπερισχύει η εσωτερίκευση των συμπτωμάτων με νευρωτικες και καταθλιπτικες διαταραχές και στα αγόρια η εξωτερίκευση με επιθετικοτητα και αντικοινωνικη συμπεριφορά.

Πολλοί λογαριασμοί στα social media, στο Tumblr στο Instagram και στο Tiktok εχουν γίνει δημοφιλείς σε εφήβους προβάλλοντας διατροφικές διαταραχές, αυτοκτονικό ιδεασμό, αυτοακρωτηριασμο ή και αυτοτραυματισμο. Mάλιστα η γιατρός Lisa Littman αλλά και προσφατα ο Michael Bailey σε δυο αμφιλεγόμενες αλλά σημαντικές μελέτες συνδέουν και την δυσφορία φύλου σε κυρίως εφηβα κορίτσια με την συμμετοχή τους σε ανάλογα κανάλια των social media .

Οι ψυχογενεις επιδημίες έχουν περιγραφει εδω και πολλά χρόνια απο τις Υστεριες του Μεσαίωνα και της Βικτωριανής εποχής μεχρι τις επιδημιες Πολλαπλης προσωπικότητας πιο προσφατα .

Μερικές από αυτές είχαν τραγική κατάληξη και κατέστρεψαν ζωές ανθρώπων καθώς περιείχαν μέχρι ψευδείς καταγγελίες για κακοποίηση από ανθρώπους που ουδέποτε της έκαναν.

Τα τελευταία χρόνια η εμφανιση των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης και των social media φαινεται να επιταχυνε και να ευόδωσε την εμφανιση τους.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που ασχολείται με παρόμοια φαινόμενα είναι το "Crazy like us :The Globalization of the American Psyche " του Ethan Waters.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται να υποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις προκαταρκτικές κλινικές, εμπειρικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ότι για ένα σημαντικό υποσύνολο κυρίως εφήβων κοριτσιών , η χρήση των social media μπορει να συνδέεται με σοβαρά και επίμονα προβλήματα ψυχικής υγείας .

Προς τους γονεις λοιπόν .Ελέξτε αυστηρά τοσο τον χρόνο όσο και το περιεχόμενο που καταναλώνουν τα παιδιά σας στα social media.

Στα παραμικρά σοβαρά συμπτώματα μην διστασετε να αναζητήσετε τη γνώμη ειδικού.


bottom of page