top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Τα προβιοτικά και η σημασία τους.





Λίγα λόγια για τα προβιοτικά σήμερα. Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροργανισμοί που βρίσκονται σε τροφές που καταναλωνουμε Τα προβιοτικα προκαλούν αντιμικροβιακο αποτέλεσμα αλλάζοντας το λεγόμενο μικροβιωμα, δηλαδή το μικροβιακο φορτίο του οργανισμού και εκρινοντας αντιμικροβιακες ουσίες, όπως η ανοσοσφαιρίνη Α. 


Επίσης ανταγωνιζονται τα παθογόνα μικρόβια στην προσκόλληση τους στο έντερο επηρεάζοντας έτσι πολλαπλως το ανοσοποιητικο σύστημα, όχι μόνο όσον αφορά τις ασθένειες αλλά ακόμα και όσον αφορά τις αλλεργίες  Επειδή βρίσκονται σε πολλές τροφές δεν χρειάζεται συνήθως να παίρνουμε επιπλέον. Τροφές τέτοιες είναι το γιαούρτι, το κεφιρ και γενικά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση Συνεπώς τα προβιοτικα είναι μέρος της διατροφής μας εδώ και αιώνες. 


Τώρα τελευταία όμως συνειδητοποιουμε πως υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες αποδείξεις για την θετική επίπτωση τους σε πολλές κλινικές καταστάσεις. Πρώτα από όλα σε καταστάσεις του γαστρεντερικου όπως στην λοιμώδη γαστρεντεριτιδα. Στην φλεγμονωδη νόσο του εντέρου, στο σύνδρομο ευερεθιστου εντέρου, στο ελικοβακτηριδιο του πυλωρου που προκαλεί το έλκος, στην δυσκοιλιοτητα και φυσικά στους βρεφικούς κολικούς. Φαίνεται πως έχουν δράση επίσης στις διαρροιες από την χρήση αντιβιοτικών. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν σημαντικό κλινικό αποτέλεσμα στην πρόληψη μιας γαστρεντεριτιδας. Αλλά ακόμα και σε εξωεντερικες νόσους, όπως στην ατοπικη δερματιτιδα, τροφικες αλλεργίες, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ουρολοιμωξεις, διαβήτη. Μάλιστα σε ζώα έχουν δείξει δράση κατά της παχυσαρκίας. Οι παρενέργειες τους είναι ήπιες, όπως μετεωρισμος του εντέρου και εύκολα αναστρέψιμες ωστόσο, προσοχή. Γιατί μπορεί να προκαλέσουν βαριά νόσο ακόμα και σηψαιμια σε ανοσοκατασταλμενους ασθενείς. Γι αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική οδηγία παρότι η ασφάλεια τους είναι μεγάλη μιας και έχουν αποδειχθεί με μεγάλες μελέτες, ασφαλή, ακόμα και σε πρόωρα νεογνά. 

Πηγή Medscape. Dr Maria Mascarenhas Παιδογαστρεντερολογος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

bottom of page