top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Τί είναι ο κοκκύτης;



Ο κοκκυτης θεωρείται ασθένεια του παρελθόντος αλλά δυστυχώς επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια. Αν και ο εμβολιασμός που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια σχεδόν εξαφάνισε την ευρεία θανατηφόρα δράση του υπάρχουν ακόμα περιστατικά που οδηγούν στο θάνατο ενώ η νόσος δείχνει να αυξάνει την συχνότητα της τελευταία.Πάμε να δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με αυτή τη νόσο και γιατί παραμένει ακόμα μεγάλο πρόβλημα υγείας Ο κοκκύτης είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και χαρακτηρίζεται από έναν ασυγκράτητο, έντονο βήχα που κάνει τη διασπορά του ακόμα πιο εύκολη. Μάλιστα για τη διασπορά του δεν απαιτείται καν βήχας. Αρκεί να αναπνέετε με κάποιον που έχει κοκκύτη στον ίδιο χώρο. Έτσι μεταδίδεται στα μικρά βρέφη από ανθρώπους που δεν ξέρουν καν ότι έχουν προσβληθεί. 

Είναι πολύ βαριά νόσος στα μικρά βρέφη αλλά συναντιέται σε οποιαδήποτε ηλικία. Σύμφωνα με τα τελευταία Ευρωπαϊκά δεδομένα οι μισές από τις αναφερόμενες περιπτώσεις ήταν ήταν σε εφήβους και ενήλικες μάλιστα η συχνότητα της σε μερικές χώρες είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στους εφήβους περισσότερο από 15 ετών.

Τα συμπτώματα τις πρώτες ένα με δύο εβδομάδες είναι αυτά του απλού κρυολογήματος όπως ρινοκαταρροή, δέκατα ή ήπιος βήχας. Στα βρέφη η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι εμετοι ή ακόμα και απνοιες με κυάνωση χωρίς μάλιστα καθόλου βήχα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τελείως απρόβλεπτα. Συνήθως ξεκινούν 5 με 10 μέρες μετά την έκθεση αλλά μπορεί να αργήσουν έως και 4 εβδομάδες. Στην αρχή ο βήχας μπορεί να είναι ήπιος αλλά μετά γίνεται έντονος, παροξυσμικος και μπορεί να διαρκέσει 1 με 6 εβδομάδες.

Στην Κίνα η νόσος αναφέρεται σαν τον "βήχα των 100 ημερών". Περίπου τα μισά από τα βρέφη που θα κολλήσουν κοκκύτη χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία το 60% από αυτά κάνουν απνοιες ενώ το 25 % πνευμονιες. Στους εφήβους και στους ενήλικες το ποσοστό βαριάς νόσου είναι κάτω από 5 % ιδίως αν αυτοί είναι εμβολιασμενοι. Αν υποψιαστουμε κοκκύτη δεν χρειάζεται να περιμένουμε εργαστηριακά αποτελέσματα. Η θεραπεία θα πρέπει να εισαχθεί άμεσα. Η καλύτερη θεραπεία αυτή την στιγμή είναι 5 μέρες αζιθρομυκινης ή 7 μέρες κλαριθρομυκινης. Σωστό είναι να δίνουμε και χημειοπροφυλαξη, την ίδια αγωγή και στους κοντινούς του ασθενούς πράγμα το οποίο συχνά παραβλεπεται.

Ενώ η ασθένεια λόγω του εμβολίου στα μέσα του 1970 φάνηκε να έχει εξαφανιστεί χάρις στον εμβολιασμό 20 χρόνια πριν άρχισε να φουντώνει πάλι. Το 2012 μάλιστα στις ΗΠΑ υπήρξαν περισσότερα από 50 χιλιάδες κρούσματα με πάνω από 20 νεκρούς. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό διερευνώνται αλλά είμαστε πια βέβαιοι ότι όχι μόνο το εμβόλιο δεν σε καλύπτει για όλη σου τη ζωή αλλά ούτε καν η ανοσία που προσφέρει η ίδια η νόσος. Φαίνεται πως ακόμα και αν περάσει κάποιος κοκκυτη η ανοσία του κρατάει περίπου 7 με 15 χρόνια.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. 1. Σωστός εμβολιασμός όλων των βρεφων και παιδιών. 2. Εμβολιασμός όλων των ενηλίκων ανά 10ετια με το συνδυασμένο Τετανου - διφθεριτιδας - κοκκύτη. 3. Εμβολιασμός όλων των εγκύων, σε κάθε τους κύηση, ανάμεσα στην 27η και στην 36η εβδομάδα με το ίδιο εμβόλιο. 4. Εμβολιασμός του περιβάλλοντος νεογέννητων μωρών. ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτη τη στιγμή το εμβόλιο Τετανου διφθεριτιδας κοκκυτη ενηλίκων υπάρχει σε επάρκεια και σε δύο "μάρκες". Το Boostrix και το Repevax. Οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία μη επάρκειας. Και αυτό το αναφέρω για τους γιατρούς. Συμπερασματικα ο κοκκύτης παραμένει σημαντικό αίτιο θνητότητας στα μικρά βρέφη και σημαντικό αίτιο νοσηρότητας σε μεγαλύτερους ενήλικες. Η νόσος φαίνεται να επανακάμπτει και γι αυτό απαιτείται επαγρύπνηση και σωστός και εντατικος εμβολιασμός παιδιών ενηλίκων και εγκύων. Η πηγή των πληροφοριών είναι από το medscape και τους γιατρούς Ulrich Helninger και Tina Tan.

bottom of page