top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Ο σωστός και ασφαλής τρόπος να ψήνουμε.




Αν και δεν έχει σχέση με την ειδικότητα μου είδα με πολύ ενδιαφέρον Αμερικάνικο άρθρο όσον αφορά την κατανάλωση και την παρασκευή του κρέατος και το ψήσιμο του σε ψησταριές, που ξέρω πως είστε πολλοί από εσάς λάτρεις και είπα να το μεταφράσω και να το μοιραστώ μαζί σας.  Όταν το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι μαγειρευονται πάνω από φλόγες σε υψηλές θερμοκρασίες, οι πρωτεΐνες τους αλληλεπιδρουν με την θερμότητα και δημιουργούνται οι λεγόμενες Ετεροκυκλικες αμινες HCAs. Αυτές φαίνεται πως συνδέονται με καρκινογόνο δράση. Επίσης επιπλέον άλλες ουσίες μπορεί να βρεθούν σε κρέατα που ετοιμάζονται με αυτόν τον τρόπο όπως οι πολυκυκλικοι αρωματικοι υδρονανθρακες PAHs. 

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κρέατος ψημένου σε ψηστιερες με φωτιά συνδέεται με αυξημένη συχνότητα καρκίνου του εντέρου, προστάτη, στομάχου, παγκρέατος ακόμα και μαστού. Όσο πιο καλόψημένο είναι το κρέας τόσο πιο πολλές HCAs έχει.  Για να αποφύγουμε λοιπόν την έκθεση σε αυτές τις ουσίες ιδού κάποιες απλές συμβουλές για σωστή προετοιμασία και ψήσιμο των τροφών. 

1. Αποφύγετε απευθείας έκθεση του κρέατος σε φλόγα. Μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μην υπερψήνετε το κρέας. 

2. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μικρότερες θερμοκρασίες και μακρύτερο χρόνο παρα το αντίστροφο. 

3. Χρησιμοποιήστε πριν ψήσετε το κρέας, φούρνο μικροκυμάτων. Μαγειρέψτε εκεί το κρέας για λίγα λεπτά ώστε να χρειαστεί να να μείνει λιγότερο στην ψησταριά. Αυτό και μόνο μπορεί να μειώσει την παραγωγή των καρκινογονων αμινών ακόμα και 90 %. Μετά πιέστε το κρέας ώστε να βγουν λίγα υγρά και έτσι να στάζουν λιγότερα στην ψησταριά σας και αυτή να μην αρπάζει φωτιά. 

4. Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο λιπαρά κομμάτια. Αυτό θα κάνει το κρέας σας υγιεστερο όσον αφορά την χοληστερίνη αλλά θα μειώσει και τα φουντωματα της φλόγας που προκαλουνται από το σταξιμο του λίπους στην ψησταριά. 

5. Μαριναρετε πρώτα. Μελέτες δείχνουν πως το μαριναρισμα με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ξύδι και μυρωδικά μειώνει την δημιουργία καρκινογονων αμινών έως 99 %. 

6. Αυξήστε την απόσταση από την φωτιά. 

7. Βάλτε λαχανικά στην ψησταριά μαζί. Έτσι θα φάτε λιγότερο κρέας. 

8. Έχετε καθαρή την ψησταριά. Προσέξτε να μην μένει ξεραμενο κρέας και υπολείμματα. 

9. Φτιάξτε μικρότερες μερίδες για ψήσιμο, ώστε να ψήνονται ευκολότερα και να μένουν λιγότερο στην φωτιά.

10. Από την άλλη πάλι καθε χρόνο δηλητηριαζονται 76 εκατομμύρια Αμερικανών κάθε χρόνο κυρίως γιατί καταναλώνουν ελάχιστα μαγειρεμένο φαγητό από μικρόβια όπως η Σαλμονέλα και το κολοβακτηριδιο, μικρόβια που συχνά βρίσκονται στα ωμά κρέατα και πουλερικά. Άρα το καλό μαγείρεμα και ψήσιμο είναι απαραίτητα, αρκεί να γίνεται σωστά.



bottom of page