top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Το κείμενο της ομιλίας μου στο TEDX.

Ποια είναι η σημαντικότερη ιατρική εφεύρεση της σύγχρονης ιστορίας; 

Μήπως είναι η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς; 

Μήπως οι μεταμοσχεύσεις οργάνων; 

Μήπως είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα; 

Τίποτα από αυτά. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα εμβόλια που αποτελούν τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της σύγχρονης ιστορίας . Το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

Τι το συναρπαστικό έχουν τα εμβόλια; 

Τίποτα. 

Είναι απλές ενέσεις. 

Ενέσεις που έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές έως τώρα και συνεχίζουν να σώζουν ακόμα και σήμερα 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο. 

Πάμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. 

-Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τα πρώτα αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία που έχουμε πριν 500 χρόνια 

Πιο συχνή και πιο θανατηφόρα νόσος ήταν η ευλογιά. Η ευλογιά μαζί με την ιλαρά φαίνεται πως είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας και των Αζτέκων που έφεραν σε αυτούς οι Ισπανοί. Σκότωσαν πολλούς περισσότερους από τα όπλα των κονκισταδόρες. 

Πριν από περίπου 100 με 150  χρόνια η παιδική θνησιμότητα στη χώρα μας ήταν περίπου 50 %. Τα μισά παιδιά πέθαιναν πριν ενηλικιωθούν. Τα περισσότερα από παιδικές ασθένειες. Ο απλός λαός έλεγε τότε." Κάνουμε πολλά παιδιά γιατί έχει μερίδιο ο Θεός". 

Παγκόσμια τώρα, μόνο τον 20ο αιώνα η ευλογιά προκάλεσε περίπου 300 με 500 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο. 

Η δε ιλαρά στο ίδιο χρονικό διάστημα σκότωσε 150 εκατομμύρια. 

Μόνο αυτά τα δύο νοσήματα μαζί σκότωσαν 5 με 7 φορές περισσότερους από τα θύματα και των δύο Παγκοσμίων πολέμων. 

Και Δεν υπολογίζουμε σε αυτόν τον αριθμό κοκκύτη, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδες γιατί δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα θύματα τους. 

Το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κόσμο ελεύθερο ευλογιάς. Χάρις στον εμβολιασμό εξαφανίστηκε ΤΕΛΕΙΩΣ ο ιός από το φυσικό περιβάλλον. 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον εμβολιασμό για την πολιομυελίτιδα. Μια νόσος που σκότωσε και άφησε ανάπηρους εκατομμύρια ανθρώπους τον 20ο αιώνα, χάρις στο εμβόλιο παρουσίασε πέρυσι μόνο 37 περιπτώσεις παγκοσμίως. Ίσως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που βλέπουμε πολιομυελιτιδα στη γη. 

Θα την κρατήσουμε και αυτή μαζί με τον ιό της ευλογιάς σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα στα βάθη κάποιου εργαστηρίου για να θυμόμαστε δύο από τους μικρότερους μικροργανισμούς της γης που έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όλους τους πολέμους που έχουμε κάνει. 

Ομοίως η ιλαρά. 

Πέρυσι για πρώτη φορά οι θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως κατέβηκαν κάτω από τις 100 χιλιάδες ενώ μόλις το 1980 ήταν 2.6 εκατομμύρια. Και αυτή η νόσος λοιπόν όπως η η ευλογιά και η πολιομυελιτιδα πάει προς εξαφάνιση. 

Και ξάφνου ήρθε η μόδα του αντιεμβολιασμου. 

Ενώ λοιπόν στις αναπτυσσόμενες χώρες τα παιδιά κάνουν ουρές για να βρουν τα δυσεύρετα και σωτήρια γι αυτά εμβόλια στις χώρες της Δύσης βλέπουμε αναστροφή της πορείας. 

 Στην Ευρώπη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς κατά 400% με 40 και πλέον νεκρούς. Στις ΗΠΑ αύξηση του κοκκύτη με 50 χιλιάδες κρούσματα και 20 θανάτους το 2012. 

 Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση το 24 % των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και στέκουν διστακτικοί απέναντι τους.Αρκετά ψηλά είναι και τα ποσοστά αμφισβήτησης των εμβολίων και σε άλλες χώρες της δύσης. Σημαντικά χαμηλά έως και ανύπαρκτα είναι τα ποσοστά αμφισβήτησης των εμβολίων , που νομίζετε;;. Σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες . Σε αυτές που έχουν δει να πεθαίνουν δίπλα τους άνθρωποι, από νόσους που εμείς νομίζουμε ξεχασμένες. Και τις ξεχάσαμε ακριβώς εξαιτίας των εμβολίων.

Πώς όμως ξεκίνησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Andrew Wakefield ένας Άγγλος χειρουργός, μάλιστα χειρουργός, δημοσίευσε το 1998 μία μελέτη με 12, μάλιστα όπως το ακούσατε 12, περιστατικά στην οποία ισχυρίστηκε πως το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας ή M-M-R προκαλεί αυτισμό. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως αυτό δεν συμβαίνει αν αυτά τα εμβόλια γίνουν ξεχωριστά. 

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε ένα τεράστιο αντιεμβολιαστικό κίνημα σε όλη τη Δύση με πολλούς υποστηρικτές όπως συγκροτήματα τύπου ακόμα και σταρ του Hollywood .

 H έρευνα όμως απέδειξε πως ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, πως είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των ανεξάρτητων συνεργατών του – όπως αυτοί κατήγγειλαν – και επιπροσθέτως είχε προλάβει να καταθέσει μια πατέντα που αφορούσε τo μονό εμβόλιο Ιλαράς με σκοπό βέβαια να βγάλει χρήματα από αυτό. 

Ταυτόχρονα έγιναν δεκάδες μελέτες με τεράστια δείγματα πληθυσμού για το MMR και φυσικά δεν απέδειξαν καμία συσχέτιση του εμβολίου με τον αυτισμό. 

Μετά από τα στοιχεία αυτά ο Wakefield απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια .Η ζημιά στην κοινή γνώμη όμως είχε ήδη συμβεί . Η κακή φήμη στα εμβόλια είχε ήδη κολλήσει. 

Πάμε λοιπόν να κάνουμε ακόμα πιο κατανοητά τα πράγματα γύρω από τα εμβόλια και να απαντήσουμε σε μερικές απλές ερωτήσεις.

1. Είναι η φυσική νόσηση προτιμότερη; Είναι καλύτερο για το παιδί να κολλήσει τη νόσο;

Όχι φυσικά .Η νόηση από το ίδιο το μικρόβιο συνεπάγεται σημαντικές επιπλοκές οι οποίες δεν συμβαίνουν καθόλου με το εμβόλιο. Όπως είπαμε και παραπάνω ακόμα και ήπιες γενικά νόσοι μπορούν σε μεγάλο ποσοστό να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή πνευμονία και να έχουν αθροιστικά μεγάλη θνητότητα.

Και όχι μόνον αυτό. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως η φυσική λοίμωξη με τον ιό της ιλαράς προκαλεί στο ανοσοποιητικό τεράστιο σοκ, σβήνοντας την ανοσολογική μνήμη που έχει αποκτήσει φυσιολογικά και για άλλα μικρόβια. Παιδιά που έχουν περάσει νόσο είναι πιο ευαίσθητα στο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από άλλη λοίμωξη για αρκετά χρόνια μετά. 

2. Τα εμβόλια φορτώνουν τον οργανισμό με πολλά άχρηστα αντιγόνα και έτσι πιέζεται το ανοσοποιητικό.

(Αντιγόνο είναι μια ουσία του μικροβίου ικανή να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ) 

Τελείως λάθος. Ακριβώς το αντίθετο. Τα εμβόλια έχουν ελάχιστα αντιγόνα, αυτά μόνο που απαιτούνται για επαρκή ανοσολογική αντίδραση, αντίθετα αν κολλήσει κάποιος το ίδιο το μικρόβιο φορτώνεται με τουλάχιστον εκατοντάδες αντιγόνα ανά μικρόβιο και τα οποία πολλές φορές επάγουν και αυτοάνοσες αντιδράσεις .

3. Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες;

Το πρώτο απαντήθηκε ήδη παραπάνω αλλά και μετά από σχεδόν 50 χρόνια εμβολιαστικών προγραμμάτων και εκατοντάδες  ανεξάρτητες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια του εμβολιασμού . 

4. Τα εμβόλια έχουν σοβαρές παρενέργειες. 

Τα εμβόλια έχουν πολύ ήπιες παρενέργειες. Οι σοβαρές είναι σπανιότατες και αντιμετωπ'ισιμες από το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. 

Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνεις ένα εμβόλιο παρά να κυκλοφορείς στο δρόμο ή να μυρίσεις ένα λουλούδι στον αγρό. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη είναι πολύ πιο σημαντικά. 

Εδώ θα μου επιτραπεί μια προσωπική αναφορά. 

Προχθές συνειδητοποίησα πως στην περίπου 20ετη καριέρα μου ως παιδίατρος έχω κάνει περίπου 80.000 δόσεις εμβολίων.Ούτε μία φορά σοβαρή παρενέργεια.Ούτε μία φορά. 

5. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία;

Μπορεί αλλά είναι τεράστιο λάθος. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν και να πεθάνουν από τα μικρόβια που καταπολεμούνται με τον εμβολιασμό και μάλιστα παρουσιάζουν πολύ συχνότερες και πολύ σημαντικότερες επιπλοκές. 

6.Δεν εμβολίασα το παιδί μου και αυτό δεν έχει πάθει τίποτα.

Όταν είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τότε υπάρχει η λεγόμενη ανοσία αγέλης, δηλαδή προστατεύεται και ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός, λόγω της φραγής της διασποράς της νόσου στο περιβάλλον. Όταν όμως οι μη εμβολιασμένοι γίνουν πολλοί τότε θα αρχίσει να διασπείρεται πάλι το μικρόβιο με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να έχουμε πάλι επιδημίες με πρώτα θύματα βέβαια τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει ήδη σε μη εμβολιασμένους κατά κανόνα πληθυσμούς στην Ελλάδα όπως οι τσιγγάνοι στους οποίους βλέπουμε αρκετά συχνά θανάτους από νοσήματα όπως ιλαρά ή κοκκύτη.

7. Τα εμβόλια έχουν βλαβερές ουσίες όπως υδράργυρο και αλουμίνιο.

Τα παλαιότερα εμβόλια περιείχαν μία ένωση του υδραργύρου γνωστή ως θειομερσάλη ως συντηρητικό η οποία πια δεν περιέχεται στα εμβόλια μετά από συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι είναι βλαβερή. Να τονισθεί εδώ κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Η θειομερσάλη περιέχεται σε 100πλάσια ποσότητα στα ψάρια και γενικώς στα θαλασσινά .Κάποιος που καταναλώνει θαλασσινά στο διαιτολόγιό του παίρνει πολλαπλάσιες ποσότητες θειομερσάλης από ότι πήρε κάνοντας εμβόλια . Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το αλουμίνιο .Η ποσότητα του αλουμινίου που παίρνει κάποιος ακόμα και από το μητρικό γάλα είναι 10πλασια από τα εμβόλια ή και από το βρεφικό γάλα σκόνη 40 φορές επάνω . 

8. Έχω μπει στα fora και στα sites των αντιεμβολιαστών και παρουσιάζουν επιστημονικά δεδομένα. 

Υπάρχει μια ουσια στο οργανισμό μας που τον έχει κατακλύσει και περιέχει φορμαλδεύδη, κετόνες ,αιθανόλη , τρυπτοφάνη ,ουρία, μονοξείδιο του διυδρογόνου , σε τεράστιες ποσότητες οξείδιο του σιδήρου, 20 ακόμα διαφορετικά οξέα και πάνω από 4000 χημικές ουσίες. 

Μπορεί να προκαλέσει αναιμία, λευχαιμίες και μέσω αυτής κάνει μετάσταση οι καρκίνος .Οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι κυβερνήσεις ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να το επεξεργαστούν και να το συντηρήσουν 

Κλασσικό τρομοκρατικό ποστ με ύφος συνηθισμένο στα αντιεμβολιαστικά sites . Τι περιγράψαμε; Το αίμα. Σας τρομοκράτησα έτσι;. Και το κατάφερα χωρίς να γράψω ούτε μια επιστημονική ανακρίβεια. Ούτε ένα ψέμα. Φανταστείτε να έγραφα και κανα 2-3 τερατωδη ψέματα όπως αυτά που γράφονται σε αυτά τα sites. Ακριβώς αυτό συμβαίνει λοιπόν με τα αντιεμβολιαστικα sites. Μπερδεμένες ψευδοεπιστημονικές ορολογίες πασπαλισμένες με τρομοκρατία οδηγούν κόσμο που δεν μπορεί να καταλάβει, σε λάθος συμπεράσματα. 

9. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σχέδιο μείωσης του πληθυσμού. Αυτό το κάνουν μέσω των εμβολίων. 

Τα εμβόλια γίνονται συστηματικά και διεθνώς τα τελευταία 40 με 50 χρόνια. Ο πληθυσμός της γης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει υπερδιπλασιαστεί από 3 δις στα 7 δις και συνεχίζει να αυξάνει ραγδαία παρά την αύξηση των θανάτων εξαιτίας της περιβάλλοντικης επιβάρυνσης και των καρδιοπαθειων λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής. Μόνο αυτό φτάνει για να δείξει το λάθος του ισχυρισμού αυτού 

10. Οι φαρμακευτικες εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα από τα εμβόλια. 

Ίσως ο πιο δημοφιλής μύθος . Ο τζίρος των εμβολίων διεθνώς δεν είναι ούτε το 3% του συνολικού φαρμακευτικου τζίρου. Τα εμβόλια είναι προϊόντα που απαιτούν υψηλή τεχνολογία και η κυκλοφορία τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Από την άλλη, μια νοσοκομειακή νοσηλεία είναι χιλιάδες φορές πιο ακριβή και πιο κερδοφόρα για τις εταιρείες. Μια νοσηλεία σε μονάδα εντατικής μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ την ημέρα ποσό με το οποίο μπορούν να γίνουν εκατοντάδες εμβόλια. 

Όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες συμφωνούν ότι τα εμβόλια γλυτώνουν χρήματα τα κράτη και δεν τα επιβαρύνουν, αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που ουσιαστικά είναι τα μόνα φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται παντού στον κόσμο, δωρεάν. 

11. Οι αντιεμβολιαστες είναι απλοί ιδεολογοι που ανησυχούν και θέλουν το καλό μας. 

Ουδέν πιο ψευδές από αυτό. Όσοι έχουν αντιεμβολιαστικη δράση διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, συνήθως προωθούν "υγιεινές" και "εναλλακτικές" θεραπείες. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι οι εναλλακτικές αγορές αυτές έχουν τεράστιους τζίρους, πολλών δις δολαρίων και σχεδόν ανάλογους με της φαρμακευτικής αγοράς. Πολλοί διάσημοι αντιεμβολιαστες είναι δισεκατομμυριουχοι και χιλιάδες άλλοι βγάζουν τα προς το ζην πουλώντας ψεύτικες και επικίνδυνες θεραπείες. 

Ο ίδιος ο Wakefield έχει αποδειχθεί ότι πήρε περίπου 500 χιλιάδες λίρες χρηματοδότηση από δικηγόρους που ειδικευονταν σε αγωγές εναντίον των εταιρειών που έφτιαχναν εμβόλια . 

12. Τα νοσήματα εξαφανιζονταν ούτως ή άλλως λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ζωής. Δεν το έκαναν τα εμβόλια. 

Τεράστιο λάθος. Όλες οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν τεράστια και άμεση πτώση στα συγκεκριμένα νοσήματα μετά την εισαγωγή των εμβολίων. 

Κλασσικό παράδειγμα η αχανής Ινδια. Εξαφανισθηκε η πολυομυελίτιδα χωρις να βελτιωθεί καθολου η καθαριότητα..Ίσα ίσα τα τελευταια χρόνια λόγω της βίαιης αστικοποίησης ίσως υπήρξε επιδείνωση.

 Το ιδιο με τον αιμοφιλο που το εμβολιο στις ΗΠΑ μπηκε το 1993 χωρις να αλλαξει καθολου η καθαριοτητα και από 20 χιλαδες περιπτώσεις ανά ετος έπεσε στις 1000 μέσα σε λίγα χρόνια.

Μόλις τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου ο τρόπος ζωής έχουμε εντυπωσιακά μειώσει τα κρούσματα του πνευμονιοκοκου και του μηνιγγιτιδοκοκου με την πρόσφατη εισαγωγή των δύο αυτών εμβολιων. 

Στον Καναδά υπάρχουν καλά καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία για τα παιδικά νοσήματα πριν την εισαγωγή των εμβολίων και πέντε χρόνια μετά. Η μείωση για όλα τα παιδικά νοσήματα μόλις πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή των εμβολίων κυμαίνεται από 93 έως 100 %, δηλαδή σχεδόν πλήρη εξαφάνιση για τα περισσότερα. 

Αντιστροφα τωρα στην Βρετανια στην Ιαπωνια και στη Σουηδια την δεκαετια του 70  έπεσαν τα ποσοστα εμβολιασμου του πληθυσμου για κοκκύτη με άμεση και δραματικη αυξηση των κρουσμάτων και των θανατων 

Και βεβαια τρανο παράδειγμα η τελευταια επιδημια ιλαρας στην Ευρωπη.Τι έγινε ;.Γιναμε ξαφνικά πιο βρώμικοι και μας θυμηθηκε η ιλαρα;.¨Όχι βεβαια .Απλα έπεσαν τα ποσοστα εμβολιασμου. 

13. Άκουσα αυτά που είπατε αλλά εγώ δεν θέλω να εμβολιασω το παιδί μου. Εφόσον εσείς είστε εμβολιασμενοι τι σας νοιάζει; 

Αφενός μην εμβολιαζοντας κάποιος το παιδί του το εκθέτει σε σοβαρό και θανατηφόρο κίνδυνο, πράγμα καταφανως παράνομο αλλά όχι μόνο αυτό. Το μη εμβολιασμενο παιδί μπορεί να είναι φορέας ασθενειών και να προσβληθούν έτσι παιδιά ή ενήλικες που δεν πρόλαβαν ή για ιατρικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν. 

Παιδιά ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή, λευχαιμίες ή αυτοανοσα που λαμβάνουν αγωγή είναι συνήθη θύματα που κολλούν από καθόλου , ή ατελώς εμβολιασμενα άτομα.

Πχ παιδιά κάτω τους έτους που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς ήταν η κύρια ομάδα θυμάτων στη Ρουμανία αλλά και στην Ελλάδα.  

Στην Ιταλία πρόσφατα πέθανε παιδί που γλύτωσε τη λευχαιμία αλλά κόλλησε ιλαρά από το μη εμβολιασμενο αδελφάκι του. 

Σε αυτή την κατηγορία να βάλουμε και τις έγκυες γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν και οι ίδιες και το έμβρυο να πάθει σοβαρές και ανιατες βλάβες. 

Ο μη εμβολιασμός λοιπόν εκθέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά και άλλους, ιδίως ευπαθείς και ευαίσθητους συμπολίτες μας. 

Το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του ουσιαστικά είναι αντικοινωνικη συμπεριφορά είναι σαν να περνά κόκκινο φανάρι στο δρόμο, είναι σαν να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού. 

Συμπερασματικα τα εμβόλια είναι η πιο ασφαλής, η πιο σημαντική και η πλέον οικονομική υγειονομική παρέμβαση της ανθρώπινης ιστορίας και επιστήμης. Είναι ίσως μια από τις σημαντικοτερες εφευρέσεις του ανθρώπινου πνεύματος. 

Και Τελειώνοντας 

 Αυτή τη στιγμή μας σοκάρουν εικόνες θανάτου από τη Συρία. Ξέρετε πόσα θύματα έχει ο πόλεμος στη Συρία;. Στα 7 χρόνια που γίνεται περίπου 450 χιλιάδες. Μόνο από ηπατίτιδα β πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο λόγω μη πρόσβασης στα εμβόλια περίπου 750 χιλιάδες οι 300 χιλιάδες από καρκίνο του ήπατος που προκαλεί η ηπατίτιδα. Δηλαδή μόνο η ηπατίτιδα Β σε ένα χρόνο σκοτώνει περισσότερους από όσο τα 6 χρόνια πολέμου στη Συρία. 

Ήμουν αρκετά χρόνια ιατρος Μοναδας Εντατικής Παίδων και Νεογνών .

Εκεί είδα παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου να τα σκοτώνει σε λίγες ώρες ο μηνιγγιτιδόκοκος ή ο διεισδυτικός πνευμονιόκοκος. Να τα σκοτώνει η ιλαρά.Είδα νεογνά να γεννιώνται κωφα και με νοητική υστέρηση γιατί η μητέρα τους πέρασε ερυθρά στην εγκυμοσύνη...

Γιατί;;;Ενω υπάρχει λύση.Και η λύση είναι εδώ.Τα εμβόλια.

Σκεφτείτε πως όσο εγώ μιλούσα, αυτά τα δεκαπέντε λεπτά, 80 παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου έχουν σωθεί στον κόσμο από τα εμβόλια. 

Έχω δει παιδιά σαν τα δικά σας και τα δικά μου να πεθαίνουν από ιλαρά, μηνιγγιτιδόκοκο από διεισδυτικό πνευμονιόκοκο.

Δεν θα ξαναδώ. Χάρις στα εμβόλια.

Comments


bottom of page