darzentasantonios
Γιατί φέτος τα παιδιά μας αρρώσταιναν συχνά και τι θα γίνει του χρόνου
Τον τελευταίο καιρό δύο εντυπωσιακά πράγματα εχουν προστεθεί στην Παιδιατρική μας εμπειρία.
Το ένα είναι η εμφανιση ιογενών λοιμώξεων σε διαφορετικές εποχές απο τις συνήθεις. Προχθές είπα σε μια μητέρα ότι έχουμε 10 Ιουνίου και νιώθω με τα περιστατικά που βλέπω ότι έχουμε 10 Ιανουαρίου.
Το δευτερο είναι ότι ειδαμε πολλά παιδιά να κανουν πολλές μαζεμένες λοιμώξεις αναπνευστικού ,γαστρεντερίτιδες κλπ. Η εικόνα μαλιστα στα περισσοτερα παιδια είναι σαν να περνάνε μαζί ολες τις λοιμώξεις που δεν πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.
Immunity debt είναι ο όρος που εχει προταθεί στο εξωτερικό για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο.
Τι φταίει όμως;
Μηπως φταίει ο κορονοιός που τους εξασθένησε το ανοσοποιητικό ;Ή μηπως φταίνε τα εμβόλια; Φαίνεται ότι δεν φταίει τίποτα από τα δύο .Γιατί το ίδιο ακριβώς φαινόμενο βλέπουμε και σε χώρες που λογω αυστηρών lock down ή αυστηρής κουλτούρας ειχαν ελαχιστη επίπτωση Covid οπως η Νεα Ζηλανδία ,η Αυστραλία ή η Ιαπωνία και το φαινόμενο αυτό συνεβη πριν την εισαγωγή των εμβολίων .Επισης η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που αφορά το immunity debt είναι τα παιδια κάτω των 5 ετών που δεν εχουν καμία σχέση με τον εμβολιασμό για Covid.
Tι φαίνεται να συμβαίνει. Το παρατεταμένο lockdown και η γενική αλλαγη συμπεριφοράς των ανθρώπων προς λιγότερο συνωστισμό- το φαινομενο συνέβη ακόμα και στη Σουηδία η οποία ουδεποτε έκλεισε - μείωσε πολύ την συνηθη επέκταση των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά κάθε ηλικίας. Αυτό είχε σαν συνέπεια όταν τα σχολεία άνοιξαν να βρεθεί ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ενας πληθυσμός παιδιών που δεν είχε περάσει τις αναμενόμενες για την εποχή και την ηλικία λοιμώξεις.Δηλαδή βρέθηκαν πολύ περισσότερα παιδιά σε επίνοση κατάσταση και χωρίς καμία πρόσφατη ανοσία στους συνηθεις αναπνευστικούς ιούς.
Κατα συνέπεια τα κύματα των λοιμώξεων ήρθαν με μεγάλη ορμή επηρεάζοντας πολύ περισσότερα παιδιά από ότι συνήθως και σε διαφορετική εποχή ακολουθώντας την αύξηση των επαφών και του συνωστισμού.
Είναι ομως καλό αυτό;;
Η γενική αρχή είναι ότι όσο λιγότερες λοιμώξεις κολλάς τοσο καλυτερο για εσένα .
Αν και υπαρχει μια θεωρία ότι λιγες ιογενεις λοιμώξεις στην παιδική ηλικία μπορει να σπρώξουν τον οργανισμό προς αλλεργίες (The Ηygiene hypothesis) είναι μάλλον καλύτερο να περνάς λιγοτερες ιώσεις καθως καθε ίωση αυξανει την πιθανότητα κάτι να πάει στραβά στο ανοσοποιητικό σου εξαιτίας αυτού.
Επίσης υπάρχουν ιώσεις που αν τις κολλήσεις μικρός εχεις αυξημένη πιθανότητα να τις περάσεις βαρειά πχ η βρογχιολίτιδα.Πριν το έτος ειναι πολύ πιθανό να νοσηλευτεις.
Ωστόσο υπάρχει και το αντίθετο το οποίο όμως είναι μάλλον σπανιότερο. Άλλες ιώσεις οπως η ανεμοβλογιά και φυσικά ο Covid, είναι χειρότεροι στους ενήλικες.Συνεπώς ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορούμε να βγαλουμε.
Αυτό ομως που σιγουρα συμβαίνει και πιθανότατα θα συμβει και στο επομενο έτος είναι ότι η αποκατάσταση των φυσιολογικών επαφών θα βρει μια τεραστια μάζα πληθυσμού και παιδιών που ΔΕΝ θα εχουν ΝΟΣΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ απο τις συνηθεις ιογενεις λοιμωξεις πχ γρίπη.
Σε αυτά προστίθεται και μια μεγαλη μαζα νεογένητων βρεφών τα οποια και αυτα δεν εχουν καμία ανοσία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίσταται σημαντική ανοσία αγέλης για το επομενο ετος για συνηθη αναπνευστικά νοσήματα σε ένα μεγάλο μέρος του παιδιατρικου πληθυσμού και ιδίως στις μικρότερες ηλικίες που ξέρουμε ότι είναι και πιο ευαίσθητες στα νοσήματα αυτά.
Αυτή λοιπόν φαινεται να είναι η αιτία για τις περίεργες εκτός εποχής και έντονες εξάρσεις των λοιμώξεων στα παιδιά.
Και αυτός είναι ο λόγος εξαιτίας του οποίου περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα έντονη έξαρση γρίπης και άλλων κοινών παθογόνων.
