top of page
  • Writer's picturedarzentasantonios

Έναρξη σχολείων , πανικός γονέων και εμβόλιο COVID-19

Επειδή βλέπω πανικό, μα μεγάλο πανικό από την επανέναρξη των σχολείων θα θέσω εδώ τις παρατηρήσεις μου, τους προβληματισμούς μου αλλά και τις θέσεις μου για τους επόμενους μήνες.

Έχω ήδη εμπειρία αρκετών μηνών και θα έλεγα εκατοντάδων παιδιών με ή χωρίς κορονοϊό και έχω να δηλώσω απροκάλυπτα το εξής.

Ο κορονοϊός στα παιδιά το τελευταίο έτος και με ανοικτά τα σχολεία ήταν το μικρότερο πρόβλημα τους όσον αφορά τις ιογενεις λοιμώξεις.

Πιστέψτε με, ΑΛΛΕΣ ΙΏΣΕΙΣ , όπως ένα τεράστιο κύμα βρογχιτιδας που ίσως ήταν παραινφλουέντζα ή αδενοϊός ή Rsv ή κάτι άλλο που δεν έχει σημασία, τα τσάκισε τα παιδιά στέλνοντας και αρκετά βρέφη από αυτά στα νοσοκομεία με βρογχιολίτιδες.

Μα γιατρέ βλέπω τόσες νοσηλειες εδώ, διαγράμματα, ανεβαίνουν παντού, χαμός.

Λοιπόν καλά τα διαγράμματα και δεν τα αμφισβητώ αλλά αν η ερμηνεία τους δεν γίνεται με βάση και την κλινική εμπειρία είναι bad statistics.

Πρώτον πάρα πολλά παιδιά που νοσηλεύονται με Covid, δεν νοσηλεύονται ΓΙΑ covid αλλά για άλλες αιτίες και βρέθηκε και covid σε αυτά. Από ότι βλέπω στη Νέα Υόρκη είναι 60 - 40. Δηλαδή το 40 % των νοσηλειων με Covid δεν νοσηλεύεται γι αυτό.

Δεύτερον η διάγνωση covid με επίσκεψη στα επείγοντα ιδίως σε μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να σας βάλει εισαγωγή λόγω φόβου των γιατρών του νοσοκομείου και απροθυμίας των γιατρών έξω να δουν ή να αναλάβουν τα παιδιά αυτά.

Τρίτον είναι η εποχή που τα παιδιατρικα νοσοκομεία ΓΕΜΊΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΆ όσο καμία άλλη εποχή. Ρωτήστε τους δασκάλους. Ξέρουν ότι τέλος Γενάρη με τέλος Φλεβάρη από 25 παιδιά έχουν μέσα στην τάξη 5. Και προ covid αυτό γινόταν.

Δηλαδή γιατρέ τι μας λες τώρα;. Ότι όλα καλά και τρέχουμε στους αγρούς ευτυχισμένοι.

Σε ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ. ΑΠΛΆ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ. Και τα πράγματα να μπουν στην πραγματική τους βάση.

Και πάμε τώρα τι πρέπει να κάνετε.

Όσοι έχετε παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν, ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ τα το συντομότερο δυνατό.

ΓΙΑΤΊ : Η τεράστια μεταδοτικοτητα της Όμικρον, όσο και ήπια μα είναι θα φέρει ένα τεράστιο κύμα νοσηροτητας. Αυτό θα οδηγήσει ταυτόχρονα στα επείγοντα και στους γιατρούς χιλιάδες παιδιά. Αυτό από μόνο του θα αυξήσει την πιθανότητα να βρεθείτε εισαγωγή ιδίως αν βρεθείτε σε επείγοντα νοσοκομείου μια γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, μία γιατί θα γίνει καμία εξέταση αίματος με ζαβά αποτελέσματα ή μια ακτινογραφία με σκίαση, ή βρεθείτε σε κανένα άπειρο ή φοβικο γιατρό και σας βάλει μέσα.

Και πιστέψτε με αυτήν την εποχή ακόμα και προ Covid δεν θέλετε να είστε εισαγωγή παρά αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Στην τεράστια αυτή νοσηροτητα, μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο παιδιά, όσο ήπια και να είναι μια νόσος, ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ, σε κάποια θα κληρώσει πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως στο κορίτσι 14 ετών που πέθανε από καρδιακή επιπλοκή του κορονοϊού. Αν έχετε το παιδί σας εμβολιασμένο σχεδόν ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ να δείτε τέτοια επιπλοκή, μειώνετε ακόμα περισσότερο την πιθανότητα νοσηλείας του αλλά και την πιθανότητα να μεταδώσει στον παππού του ή σε εσάς.

Είναι αδιανόητο να εμβολιαζουμε τα παιδιά μας για Ηπατίτιδα Α και ροταϊό πχ με ΜΗΔΈΝ θανάτους και να τα αφήνουμε ανεμβολιαστα εφόσον μας επιτρέπεται για τον κορονοϊό.

Αλλά το ξαναλέω. Ο κορονοϊός σαν πιθανότητα σοβαρής νοσηροτητας για κάθε παιδί δίπλα μας έως τώρα, ήταν μια από τις ηπιοτερες ιώσεις.. Ωστόσο η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ των λοιμώξεων και όλοι οι άλλοι παράγοντες θα οδηγήσουν ΠΟΛΛΆ παιδιά σε νοσοκομείο και εντατικές. Και δεν το θέλετε αυτό να σας κληρώσει.

Φορέστε στα παιδιά σας σωστές μάσκες. Καλύτερα ffp2. Ακόμα και εάν κολλήσουν πιθανότατα θα μειώσουν το ιϊκό φορτίο που θα πάρουν.

Και πραγματικά κανένας πανικός

Επαναλαμβάνω. Μέχρι στιγμής για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών ο κορονοϊός είναι μια ηπιοτατη ίωση που δυστυχώς όμως σε λίγα θα κληρώσει άσχημη κατάληξη. Η μαζικοτητα της την κάνει τρομακτική, όχι η βαρύτητα της.

Και για να το βάλω στην πραγματική του βάση. Είναι πολύ πιθανότερο το παιδί σας να πέσει θύμα τροχαίου όπως το πηγαίνετε στο σχολείο το πρωί, ιδίως αν το έχετε χωρίς ζώνη, παρά να πεθάνει από κορονοϊό. Βάλτε ζώνες λοιπόν πρώτα και μετά μάσκες.

Ψυχραιμία λοιπόν και ευελπιστώ ότι το τέλος της επιδημίας είναι κοντά.


Comments


bottom of page